Vad är DVD Dual Layer

Den modell av DVD-skiva som det säljs mest av i handeln är uppbyggd av ett lager med information (DVD Single Layer) och rymmer därmed 4,7GB. De som däremot vill ha en skiva som rymmer nästan det dubbla kan välja DVD Dual Layer. Dessa rymmer nämligen 8,54GB.

Konstruktionsmässigt skiljer sig Dual Layer mot Single Layer genom att den är uppbyggd av ett extra lagringslager i skivan. Det första lagret är semitransparent vilket gör att DVD-spelaren kan läsa det första lagret först och sedan låta lasern passera det första lagret när det inre andra lagret ska läsas.

När en DVD-skiva med Dual Layer spelas upp (standardformat på spelfilmer) kan ett litet kort hack i filmen upplevas när läsaren går från att läsa från det ena lagret till det andra. I övrigt syns ingen annan skillnad på dessa två olika DVD-skivor. I början var det många som trodde att det var fel på deras skiva då detta hack (på i vissa fall flera sekunder) uppstod. Det resulterade i att ett kort meddelande lades i början av filmen där det gick att läsa om den effekt som Dual Layer kunde ge.

För att minimera tiden som lasern behöver på sig för att hitta rätt skapas denna DVD med tekniken OTP (Opposite Track Path) vilket betyder att filmen delas upp i två delar. På exakt den punkt där filmen slutar i första lagret påbörjas filmen på lager två. Genom detta behöver lasern inte leta efter startpositionen och därmed blir övergången mellan de två lagren så smidig som möjlig.

Ett annat system som används vid bränning är PTP (Pararell Track Path). Detta används vid datalagring eller musiklagring. Systemet bygger på att båda två lagringslagren skrivs från längst in på skivan och utåt. Detta då behovet av extremt snabb läsning inte finns på samma sätt.

Idag kan de allra flesta DVD-spelare läsa Dual Layer men ju äldre spelaren är desto större risk är det att de inte är kompatibla för detta system.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>