Olika varianter på DVD-skivan

De flesta som ska bränna ner filmer eller göra säkerhetskopia till en DVD-skiva behöver inte bry sig om vilken modell av DVD-skiva de köper. Andra som har mer specifika behov kan behöva leta lite extra för att få den modell som passar bäst. Några av de mest vanliga varianterna på marknaden är:

DVD – / DVD +

De allra flesta DVD-brännare som är tillverkade efter 2005 klarar av skivor i formatet DVD- och DVD+. Som konsument är det alltså inte längre något man behöver bry sig om. De som däremot har en äldre brännare bör kontrollera vilka sorts skivor som brännaren hanterar innan de köps in. Detta eftersom de ofta enbart är kompatibla med ett av dessa format.

Det finns även nyare brännare (efter 2005) som kan läsa bägge formaten men bara bränna i ett av dessa.

DVD R / DVD RW

De som vill kunna bränna ett flertal gånger på en skiva ska välja DVD RW. RW står för att den är Rewritable d.v.s. att man kan bränna på den ett flertal gånger. Dessa är visserligen mer än dubbelt så dyra som klassiska DVD-skivan men i det fall som den ska användas flera gånger blir den billigare i längden. RW-skivorna finns även de i RW+ samt RW-.

DVD Dual Layer

En klassisk DVD-skiva rymmer 4,7 GB. Detta då dessa är uppbyggda av ett lager. En skiva som heter Dual Layer har däremot dubbla lager vilket innebär en lagringskapacitet på 8,5GB. Alla spelfilmer som produceras idag har formatet DVD Dual Layer.

Printable

Precis som namnet antyder är det möjligt att skriva ut text eller bild på dessa skivor. På ena sidan sitter en tunn vit yta och genom att använda sig av speciella bläckstråleskrivare, som hanterar dessa skivor, kan man skriva ut fyrfärgstryck på skivan. Detta ger ett mycket snyggt och proffsigt utseende. Printable säljs även som ”Full Face Printable”

Nackdelen är att skrivarna inte kan skriva över exakt hela skivan. Om detta behöver göras måste man anlita företag som genomför tryck på DVD-skivor.

DVD-RAM

Formatet används främst i brännare som inte är integrerade. Detta exempelvis DVD-spelare som är kopplade till en TV för att spela in programmen från denna. DVD-RAM används bland annat av Pioneer och Panasonic.

 

Lightscribe

Dessa DVD-skivor har ett speciellt belägg ovanpå. Efter att data har bränts på skivan kan skivan vändas upp och ned och placeras i DVD-brännaren igen. Genom ett speciellt program väljer användaren vilket ”tryck” som ska göras på belägget. Däremot bör det inte kallas för tryck då det som händer är att det snarare ristas i belägget. På så vis går det enbart att få olika nyanser och inte olika färger på ytan. Fördelen är att man inte behöver ha en separat skrivare för att skapa en personlig prägel på skivan.  Däremot måste skrivaren vara en Lightscribe-skrivare.

Ligthscribe är inte speciellt vanligt idag då det finns flera andra enkla lösningar att få ett tryck på skivan. Detta antingen genom att använda sig av bläckstråleskrivare eller att anlita företag som genomför DVD-tryckning.

Mini (8cm)

När tekniken i videokameror övergick till digital teknik var det flera format som började användas för att spara det som filmades. Bland dessa sätt fanns Mini-Dvd.

Den ser ut som en klassisk DVD-skiva och fungerar på liknande vis. Däremot är den bara 8cm i diameter vilket gör den mer praktiskt att hantera i en videokamera. Det är allt färre videokameror som har Mini-Dvd idag då bättre och enklare alternativ, i framförallt hårddisk, tagit över marknaden.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>