Bevara DVD-skivan

Hur lång livslängd en DVD-skiva har beror på en rad faktorer. Främst handlar det om hur den behandlas och förvaras. Men utöver det spelar självklart kvalitén på skivan in. Några saker man kan tänka på är:
 Rumstemperatur – Så länge som DVD-skivan förvaras i en temperatur mellan +5 och +30 grader påverkas den inte negativt av temperaturen. Att tänka ”rumstemperatur” är alltså en enkel rekommendation.

Välj inte RW – Flera tillverkare uppger att livslängden är kortare på en skiva som är DVD RW än en DVD R.

Undvik direkt solljus - I ett test som tidningen Ljud & Bild genomförde lät de testa ett antal CD- och DVD-skivor gällande vad som händer om de utsätts för direkt solljus. De satte upp de på frigolitplattor och placerade dessa i fönster så att solen under en stor del av dagen lyste direkt på skivorna. Efter fem veckor var det flera av skivorna som inte gick att använda längre. När de sedan låtit skivorna stå så i sex månader var samtliga obrukbara.

Även om man ska vara försiktigt med solljus så krävs det alltså en hel del för att de ska förstöras.

I fodral – Repor är den överlägset vanligaste orsaken till att en DVD-skiva går sönder eller får kortare livslängd. Genom att ha dem i ett hårt fodral undviks detta betydligt. En del repor kan åtgärdas genom slipning men det bästa är ändå att hålla skivorna så repfria som möjligt.

Undvik etiketter – Om dessa lossnar kan partiklar dras med från DVD-skivan. De som vill ha ett tryck på skivan bör istället välja Printable och skriva ut framsidan i en speciell bläckstråleskrivare.

Använd rätt märkpennor – De som vill skriva på sina DVD-skivor bör välja pennor som är uppmärkta för just detta ändamål. Orsaken är att allt för starka spritpennor kan göra negativ åverkan på skivan.

 

Välj bra kvalité från början

Även om DVD-skivor har lång hållbarhet om man förvarar dem på rätt sätt så är det självklart en fördel att satsa på skivor med hög kvalité. För de som vill ha extra tåliga skivor finns även några olika alternativ.

Scratchproof / Reptåliga

Med en speciell ytbeläggning blir dessa skivor betydligt mindre känsliga för repor. Just repor är annars den vanligaste orsaken till att skivorna förstörs. Enligt TDK, som erbjudit skivor med Scratchproof sedan 2011, är dessa 100gånger tåligare mot repor än deras vanliga DVD-skiva.

Watershield

I likhet med Scratchproof har dessa DVD-skivor ett extra skydd mot repor. Utöver det är de även vattenavstötande vilket ökar hållbarheten ännu mer. Däremot bör man komma ihåg att de inte är vattentåliga utan enbart vattenavstötande. Kommer det fukt eller en mindre mängd vatten på dem så klarar de sig bättre än klassiska DVD-skivor.

Guld/Silver-Plätering med Hard Coat

Dessa anses av många vara de absolut mest hållbara DVD-skivorna på marknaden. En vanlig DVD-skiva är uppbyggd av lager av Polykarbonat, Lim, Silverreflekterande lager, inspelningslager och slutligen polykarbonat.

En Guld/Silverpläterad DVD-skiva med Hard Coat har betydligt fler lager som skyddar informationen på den. Dessutom är dessa lager av bättre kvalité. Med ett guldreflekterande lager minskas exempelvis risken för oxidering då guld inte oxiderar. Dessutom har dessa skivor Hard Coat vilket betyder att ovansidan är extra tålig.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>